Acer monspessulanum

Acer monspessulanum, cunoscută și sub denumirea populară de arțar de Montpellier, este o specie de copac din familia Aceraceae, originară din regiunile mediteraneene din Europa și Africa de Nord. Este un arbore de talie mică până la medie, care poate ajunge la înălțimi de până la 15-20 de metri și are o coroană bogată, în formă de cupolă.

Una dintre caracteristicile distinctive ale Acer monspessulanum este scoarța sa, care are o culoare gri-argintie, cu crăpături adânci, care dezvăluie o textură interesantă, similară unor plăci. Frunzele sunt de asemenea remarcabile, având o formă specifică de mână cu cinci lobi, cu margine zimțată și o culoare verde intensă în timpul sezonului de creștere. Toamna, frunzele arțarului de Montpellier capătă o culoare galbenă strălucitoare, oferind un spectacol deosebit de frumos.

Arțarul de Montpellier este cunoscut și pentru florile sale, care apar în primăvară și sunt de culoare verde-gălbuie, dispuse în ciorchini pendente. Aceste flori sunt urmate de semințe aripate, numite și samare, care au o culoare roșiatică și sunt dispersate de vânt.

Arțarul de Montpellier preferă solurile bine drenate și locurile însorite sau semiumbrite. Este o specie rezistentă la secetă și la temperaturile ridicate, adaptându-se la condițiile mediteraneene. Este adesea folosit în amenajarea peisajelor, atât în parcuri și grădini, cât și în spații urbane, datorită frumuseții sale decorative și a dimensiunilor moderate.

În concluzie, Acer monspessulanum este un copac deosebit, cu o scoarță interesantă, frunze atractive și flori delicate. Este o specie adaptabilă la condițiile mediteraneene și adaugă un plus de frumusețe în peisajele naturale sau amenajate.

Verified by ExactMetrics