Acer saccharinum

Acer saccharinum, cunoscut și sub denumirea populară de arțar argintiu sau arțar de zahăr, este o specie de copac originară din America de Nord. Este un arbore de talie medie până la mare, cu o coroană largă și o creștere rapidă, ajungând la înălțimi de până la 25-30 de metri.

Unul dintre aspectele notabile ale Acer saccharinum este frunza sa distinctivă, care are o formă palmată, cu cinci lobi adânci, cu margine zimțată și o culoare verde intensă în timpul verii. Însă numele său comun de „arțar argintiu” provine de la partea inferioară a frunzelor, care are o nuanță argintie, oferind un aspect deosebit de atrăgător atunci când frunzele se mișcă în vânt.

Scoarța arțarului argintiu este netedă și de culoare gri-albăstruie, oferind un contrast frumos cu frunzele sale verzi. În primăvară, acest copac dezvoltă flori mici, de culoare galben-verzuie, dispuse în ciorchini pendant. Aceste flori sunt urmate de samare, semințe aripate, asemănătoare cu cele ale altor specii de arțar.

Arțarul argintiu preferă solurile umede și locurile însorite sau semiumbrite, fiind un copac adaptabil la o varietate de condiții de mediu. Este adesea folosit în peisagistică, în special pentru plantări în zone umede sau de-a lungul cursurilor de apă, datorită capacității sale de a tolera solurile umede și de a oferi umbrire generoasă.

În concluzie, Acer saccharinum este un copac impresionant, cu frunzele sale caracteristice și culoarea argintie a partei inferioare a frunzelor, oferind un aspect distinctiv și atractiv în peisajele naturale sau amenajate. Este o specie adaptabilă la diverse condiții de mediu și o alegere populară în peisagistică pentru aspectul său deosebit și creșterea rapidă.

Verified by ExactMetrics