Campsis radicans – Trompetica

Campsis radicans, cunoscută și sub numele de trompetică sau viță-de-vie de trompetă, este o plantă lianță din familia Bignoniaceae, originară din America de Nord. Este apreciată pentru frumusețea florilor sale spectaculoase și pentru abilitatea sa de a se agăța de diferite suporturi, cum ar fi garduri, pergole și pereți.

Trompetica are o creștere viguroasă și poate ajunge la înălțimi de până la 10-12 metri. Are frunze compuse, formate din mai multe frunze de dimensiuni reduse, și produce flori mari, de culoare roșie sau portocalie, asemănătoare cu trompetele, de unde și denumirea sa comună. Florile au o formă tubulară și sunt dispuse în ciorchini, oferind un aspect spectaculos și atrăgător.

Această lianță este cunoscută și pentru frunzele sale căzătoare, care oferă o frumusețe suplimentară pe parcursul sezonului de toamnă, când acestea capătă nuanțe de galben și roșu, adăugând un efect decorativ în peisaj.

Campsis radicans este o plantă rezistentă și adaptabilă, preferând solurile umede și bine drenate, dar putând tolera și soluri sărace în substanțe nutritive. Este o plantă tolerantă la secetă și la temperaturi extreme, fiind potrivită pentru zonele de climat temperat și subtropical.

Este utilizată în mod frecvent ca plantă ornamentală pentru decorarea grădinilor, a fațadelor de clădiri sau a teraselor, datorită aspectului său spectaculos și abilității de a se agăța de diferite suporturi. Este, de asemenea, un atracție pentru polenizatori, cum ar fi albinele și fluturii, care se hrănesc cu nectarul florilor sale.

În concluzie, Campsis radicans sau trompetica este o plantă lianță spectaculoasă, apreciată pentru frumusețea florilor sale trompetă și capacitatea de a se agăța de suporturi. Este utilizată în grădini și peisaje ca plantă ornamentală și atrage polenizatori.

Verified by ExactMetrics