Dahlia tuberhibrida

Dahlia tuberhybrida, cunoscută și sub numele simplu de dalie, este o plantă ornamentală cu flori spectaculoase din familia Asteraceae. Este originară din America Centrală și Mexic, dar este cultivată în întreaga lume pentru frumusețea sa variată și colorată.

Dalia tuberhybrida este o plantă perenă, dar este adesea tratată ca anuală în multe zone, deoarece tuberculii săi necesită protecție împotriva înghețului în timpul sezonului rece. Planta atinge înălțimi variabile, în funcție de soi, de la 30 cm până la 180 cm sau chiar mai mult, și produce flori mari și spectaculoase, cu diametre care variază de la 5 cm la 30 cm sau chiar mai mult.

Culoarea și forma florilor variază foarte mult în funcție de soiurile de dalie tuberhybrida, incluzând nuanțe de alb, galben, roz, roșu, violet, albastru și multe altele. Formele florilor pot fi simple, semiduble, duble sau chiar complexe, cu petale dispuse într-o varietate de moduri, creând o diversitate uimitoare de aspecte și texturi.

Frunzele de dalia tuberhybrida sunt opuse, mari, de obicei cu o formă ovală sau cu margine aspră și cu o culoare verde închisă. Planta formează tuberculi subterani care sunt utilizați pentru a înmulți plantele, deoarece aceștia pot fi săpați, depozitați în timpul iernii și replantați în primăvară pentru a obține plante noi.

Dalie tuberhybrida este o plantă care preferă soarele și solurile bine drenate, iar îngrijirea include udarea regulată, fertilizarea și îndepărtarea florilor ofilite pentru a promova înflorirea continuă. Ea este folosită în mod frecvent în grădini pentru a crea buchete de flori proaspete și spectaculoase, pentru a adăuga culori vibrante și un aspect deosebit în grădini, borduri, ghivece și aranjamente de flori.

În concluzie, Dahlia tuberhybrida este o plantă ornamentală impresionantă, apreciată pentru varietatea și frumusețea sa florilor, precum și pentru diversitatea sa de culori și forme. Este o plantă perenă, dar este adesea tratată ca anuală în multe zone, și este utilizată în mod frecvent în grădini pentru a adăuga un aspect spectaculos și vibrant în peisaje și aranjamente de flori.

Verified by ExactMetrics